Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel
Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage
På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

juni 17, 2024

Sådan vælger du online marketingkanaler

Tilbage til vidensunivers

Thomas Østerkjerhuus

Thomas Østerkjerhuus

Adm. direktør og Partner

Marketing er ligesom dating.

For at få en stor, fed og lækker fisk på krogen skal du aktivt gøre en indsats for, at det kan lykkes. Du skal ikke blot iklæde dig dine fineste outfits og vise dig fra din bedste side, men du skal også gøre dig synlig og række ud de helt rigtige steder.

Du finder altså ikke manden/kvinden i dit liv ved at troppe op på det lokale diskotek. Tværtimod finder du kærligheden ved at møde nye mennesker med samme interesser som dig – det være sig på den lokale aftenskole, litteraturklub, frivilligforening osv.

Samme overvejelser om kontekst skal du også gøre dig, når vi taler om online marketing. For her er der også mange kanaler at vælge i mellem, og de bliver alle sammen brugt med forskellige hensigter.

F.eks. er der ingen, der er på Facebook for at udvide sit professionelle netværk. Det bruger du LinkedIn til. Du bruger Facebook til at se, hvad der sker i familie og venners liv. Ligesom du bruger Google til at finde løsninger på alskens problemer, f.eks. hvordan man fjerner rødvinspletter fra jeans, og Instagram til at følge med i billedskønne universer af personer/emner, du interesserer dig for.

Så vil du undgå at spilde ærgerlige marketingpenge på kanaler, der ikke understøtter dine mål, er du nødt til at tage de kritiske briller på.

For at hjælpe dig har vi derfor lavet et skema, som giver dig overblik over, hvad de forskellige online marketingkanaler er gode til.

Brug det til at overveje, om dine nuværende kanaler giver dig de bedste forudsætninger for at lykkes med din online marketingindsats, og hvilke kanaler der kunne være relevante for dig længere henne i fremtiden.

Har du brug for lidt mere uddybning om kanalerne, følger der en kort forklaring af dem efter skemaet.

 

Skema over marketing kanaler og brugen af dem

Klik på skemaet for at se det i fuld størrelse (åbner i ny fane).

LinkedIn

Den professionelle udgave af Facebook er kun relevant for B2B. Alle virksomheder og brancher kan bruge LinkedIn, men LinkedIn er særligt god, hvis dit produkt/koncept gør sig bedst visuelt.

LinkedIn er god til videoengagement, indsamling af leads og interaktion med følgere. Annonceringsmæssigt er det muligt at målrette sig brugere ud fra online adfærd og demografiske parametre men kun i begrænset omfang.

Kanalens største svaghed er dens manglende evne til at drive trafik videre. Derudover er trafikken dyr (300% højere end på Facebook), men til gengæld er kvaliteten så også højere.

Facebook

Relevant for både B2B og B2C samt alle brancher. Facebooks styrke er dens evne til at drive store kvantiteter af trafik videre. Andre kanaler kan også give trafik, men Facebook overgår dem rent volumenmæssigt.

Facebook er god, hvis du vil indsamle leads og eksponeres overfor mange mennesker. Facebook er også god til videoengagement og delvis god til interaktion med følgere. Derudover er det sociale medie særligt god til produkter/koncepter, der gør sig bedst visuelt.

Platformens annonceringsværktøjer gør det muligt at målrette dig dit segment ud fra mange adfærdsmæssige variable.

Twitter

Twitter kan bruges af både B2B og B2C. Der kommunikeres om revl og krat, men trods dette kan især B2B-virksomheder udnytte Twitter som et brandingredskab.

Er du i en tung branche, f.eks. ingeniør- eller it-branchen, hvor der hele tiden kommer ny viden, kan du brande dig som en autoritet indenfor dit felt ved kontinuerligt at tweete seneste nyt.

Twitter er god til interaktion med følgere, og det er også muligt at opnå et stort reach men kun i udlandet.

Mobiltelefon med Instagram logo

 

Instagram

Det visuelle medie er kun relevant for B2C – og specielt hvis du sælger tøj, sko, accessories o. lign.

Instagram er rigtig god til videointeraktion og til at skabe engagement blandt nuværende og nye følgere gennem interaktive funktioner såsom afstemninger og product tagging.

Instagram kan give dig et stort reach, og mediet bruger samme annonceringsværktøjer som Facebook. Du kan derfor målrette dig dit segment ud fra mange af de samme parametre, som Facebook tilbyder.

Google Ads

Relevant for både B2B og B2C. Kan benyttes af enhver tænkelig branche, så længe der er en søgevolumen.

Google Ads har et stort reach og er god til at drive købsladet trafik videre til dit site.

Google Ads er også en kanal, du altid skal teste af, inden du vender blikket mod SEO. Her får du nemlig svar på, hvilke søgeord dit segment reagerer bedst på, og om din målgruppe overhovedet synes dine løsninger er spændende.

SEO

Som nævnt ovenfor er SEO kun aktuelt, hvis Google Ads virker for dig. Gør det det, er SEO relevant både for dig, der er B2B, og dig, der er B2C.

Ligesom ved Google Ads er den oplagte grund til at lave SEO den synlighed, du får ved at være nr. 1 på Google. Men årsagen til at lave SEO er faktisk todelt:

  1. Du får købsladet trafik fra brugere, der er klar til at handle.
  2. Du får en holistisk og langsigtet strategi, som kan shanghaje brugerne, inden de er klar til at handle. For når du har stablet en solid SEO-profil på benene, kan du blive fundet på long tail-søgetermer. Det gør, at du kan fange din målgruppe tidligt i beslutningsprocessen, hvor de stadig researcher. Det er f.eks. relevant for virksomheder i ejendomsbranchen at ligge nr. 1 på diverse long tail-søgetermer, fordi mange mennesker laver intensiv research, inden de køber bolig.

 

Illustration af SEO og Google Ads

Læs mere om vores arbejde som SEO bureau

Google Shopping Ads

Google Shopping-annoncering er kun for B2C og skal bruges som en indikator på, om din webshop performer, som den skal.

Finder du ud af, at din CTR er lavere end 1%, og din konverteringsrate lavere end 3,5% trods den store eksponering på Google, så skal du forbedre shopping-oplevelsen på din shop.

Få vores bedste råd til konverteringsoptimering her.

E-mailmarketing

God til B2C og B2B, men især til sidst nævnte, hvis du er i en meget specifik og smal branche, hvor der kun er få mennesker, som du er interessant for. F.eks. hvis du laver software til maskinovervågning.

Her skal du ikke være bange for at være pushy med en e-mail, hvis du har lavet en ordentlig kvalificering af dine e-maillister. Dvs. du skal ikke bruge e-mails, som du har samlet ind i forbindelse med en konkurrence men derimod e-mails fra folk, som oprigtigt er interesserede i dig eller dine emner.

Når der er tale om B2C, ligger fokus på at give dine modtagere incitament til at købe af dig. B2C har ikke meget at tilbyde modsat B2B, som sidder inde med vigtig viden, så derfor skal du nudge dine modtagere med dine produkter og priser.

Inden da skal du dog have genereret nogle e-maillister, så du kan genaktivere dem, der allerede har vist interesse i dig. Dette gælder både B2B og B2C.

Display og YouTube

Kan bruges af B2B og B2C. Disse kanaler er gode til at skabe synlighed og til at præge målgruppens last click. Velegnet til virksomheder i konkurrenceprægede markeder f.eks. advokatvirksomheder eller rådgivende ingeniørhuse.

Er du mindre end din konkurrent, kan du via displayannoncering blive top of mind hos dit segment og opnå konkurrencemæssige fordele ved at skabe en surrounding effekt.

Display og YouTube fungerer også som et fint supplement til dine pull-strategier. Her er målet at blive eksponeret for din målgruppe og dennes influenter (altså kolleger, samarbejdspartnere osv., som kan påvirke deres holdning) rundt omkring på nettet.

Når de så googler efter en løsning til et problem – som du sjovt nok rangerer på – så er chancen for, at de klikker på dig højere, da du har gjort dig bemærket tidligere.

Det er en billig måde at få eksponering på, men vær obs på stadig at lave en segmentering, når du går efter influenterne. Ellers bliver dine annoncer bare til larm.

Referral

Referrals er relevant for B2B såvel som B2C samt alle brancher. Referrals koster ikke andet end tid, og hvis de gør, så lad vær med at bruge tid på det.

Referrals fungerer bedst i markeder med stor volumen. Laver du varmegenvindingsanlæg? Så skal du ikke lave referrals. Er du en startup inden for it? Slå dig løs.

Referrals kan gøres ved at komme på relevante virksomhedslistings, nyhedsbreve og deslige.

Micro influencers

Med en stor og fed streg under micro. Kun relevant for B2C. Her er strategien at finde influencers i nicheprægede brancher med 5000 – 10000 følgere, som du så giver et produkt – og måske en lille rabatkode – mod, at de driver købsladet trafik videre i din retning.

 

Illustration af micro influencers

Affiliate-aftaler

Kun relevant for B2C. Affiliate er en velkendt traver indenfor online marketing. Her laver du en aftale med et nichesite om, at de leder trafik videre din vej mod et cut af omsætningen fra de salg, som de har været med til at generere. You scratch my back, I’ll scratch yours.

Momondo.com og hotels.com er affiliate-sider. Affiliate-sider kan også være websites, som tester og sammenligner produkter, du sælger, f.eks. rabatkodesider osv.

Snapchat

Kun relevant for B2C og kun hvis du har opnået succes med Google Ads, SEO, Facebook, Instagram, YouTube og alle de andre vigtigere kanaler. Snapchat er krymmelet ovenpå islagkagen.

Pinterest

God til B2C og til at engagere nuværende og nye følgere. Er krymmel ligesom Snapchat.

Amazon

”Kongen af e-handel” er endnu ikke kommet til Danmark, men når dagen oprinder, kan platformen være interessant for B2C-virksomheder som en alternativ markedsplads. Eksempler på produktgrupper egnet til Amazon er e-bøger, kosmetik og fysiske produkter med høj avance.

Skandinaviske forbrugere er ikke vant til Amazon, så vil du absolut derind, skal du kun gøre det, hvis du vil ind på den engelske eller tyske Amazon.

Men før du gør det, skal du først være lykkedes med SEO, Google Ads, e-mailmarketing, LinkedIn, Facebook og alle de andre etablerede online marketingkanaler. Amazon skal ikke være din primære salgskanal men en kanal, du bruger til at skalere din forretning op med.

Tak, fordi du læste med

Vi håber, indlægget har gjort dig klogere på de forskellige online marketingkanalers styrker, så du kan udnytte dem bedst muligt til at nå dine mål. Det er selvfølgelig vigtigt, at du er opmærksom på, at du vælger den rigtige kanal i forhold til push eller pull marketing, det kan læse mere om her.

Har du brug for mere input til, hvordan du planlægger din online marketingindsats, kan du tage et kig på vores investeringstrappe. Den illustrerer, hvordan du bør fordele dit budget over flere marketingaktiviteter, så de forskellige aktiviteter tilsammen skaber en holistisk sneboldeffekt. Når du har styr på ovennævnte, så har vi faktisk også et par gode tips til, hvordan du gør det nemt for hele marketing teamet at overskue det med en kommunikationsplan.

Thomas Østerkjerhuus Adm. direktør og Partner
Thomas Østerkjerhuus
Adm. direktør og Partner
Er Morningtrains helt egen ’Jack of all trades, master of none’. Thomas (eller Øster) har viden på tværs af hele organisationen, og han elsker at dele sin viden. Derfor har han over hans 7 år i forretningsudviklingsfaget haft 3 podcast serier, skrevet et utal af blogindlæg samt 2 ebøger.
Hello there
We can see that you are from Denmark. Would you like to switch to Danish?