SEO
10. november 2016
Hvad er strukturerede data?
Strukturerede data er kode, der bruges til at hjælpe søgemaskiner med bedre at forstå indholdet på dit website. Dataene hjælper søgemaskiner med at få vigtige oplysninger hurtigere og vise disse data som rich results i SERPs (udvidede resultater).
Har du undret dig over, hvordan nogle søgeresultater viser ekstra information lige under meta descriptions som fx ratings, billeder og antal kalorier i en opskrift? De informationer kalder vi rich snippets.
Eller har du studset over de informationer, du nogle gange ser ude i højre side om fx et brand, en genstand eller et fænomen? Et sådan ’udvidet uddrag’ i højre side hedder Google Knowledge Graph.
Både rich snippets og Google Knowledge Graph er rich results (udvidede resultater) og kommer fra strukturerede data eller schema.
Strukturerede data kan være produktinformationer, butiksinformationer, kontaktinformationer og mange andre egenskaber vedrørende personer, virksomheder, steder, anmeldelser, opskrifter og meget mere, som jeg uddyber i dette indlæg – så hæng i.
For rigtig mange har udfyldelse af strukturerede data altså betydning for lokale resultater og CTR (Click-Through-Rate).
Som tidligere skrevet er pointen med strukturerede data at give Google et hurtigt overblik over, hvad dit website indeholder og omhandler. Laver man ikke strukturerede data, har Google ikke mere at arbejde med, end de altid har haft: En URL, tekst, HTML-tags (H-tags, Alt-tags, meta beskrivelser) og en bunke CSS.
Alle disse faktorer er fortsat vigtige, men for at gå fra klassiske til fantastiske søgeresultater, spækket med information og struktur, er Google nødt til at opgradere deres indtægt af informationer en smule, for hver enkelt side de indekserer.
Hvordan tilføjer du struktureret data til din hjemmeside?
For at gør det muligt at tilføje strukturerede data til hjemmesider, så ikke kun mennesker, men også søgemaskiner kan læse og tolke informationerne på din hjemmeside skal du bruge det rigtige dataformat.
Dataformater gør det muligt at opmærke tekst og billeder på hjemmesiden som data, der er maskinlæsbare. Dataformatet angiver ved hjælp af bestemte ord eller tegn konkrete regler for, hvordan man opmærker strukturerede data.
Den metode som Google foretrækker og som vi anbefaler er at bruge JSON-LD kombineret med schema til at lave et struktureret data script, som tilføjes til din header på dit website eller en specifik underside.
Kigger man på historien bag alt-tekster på billeder, var de lavet for at også blinde skal kunne ”se” det grafiske indhold på side, når HTML’en bliver oplæst af computeren.
Har man en meget rodet HTML, som er det eneste både den blinde bruger og Google kan læse, så bliver det svært for oplæseren (og Google) at forstå, hvad indholdet på siden er.
JSON-LD er objektivt set mere enkelt i sin struktur, fordi alt er samlet samt koden kort og ren – altså giver det, trods marginale forskelle, mening at Google har en forkærlighed for JSON-LD, fremfor de resterende formater.
Du finder blot, enten på schema.org eller igennem en guide for din specifikke type hjemmeside, frem til, hvilke informationer, som er relevante at vise til Google. Dette afhænger fuldkommen af, hvad formålet med din hjemmeside er.
Her er et eksempel hvis det hele stadig er lidt langhåret, og måske en smule svært at gennemskue:
Driver du en fysisk boghandel, skal du anvende typen BookStore i din opmærkning, når du definerer typen af forretning, du driver. BookSore specificerer, at der er tale om en boghandel.
For at tilføje relevante informationer om din boghandel skal vi specificere egenskaberne tilhørende typen BookStore. Der er rigeligt med egenskaber at vælge imellem til de fleste typer, så vælg dem du finder relevante. Til typen BookStore er det fx relevant at specificere egenskaberne ’name’, ’openingHours’ og ’telephone’.
Har ovenstående givet dig mod på selv at skulle opsætte strukturerede data, har vi skrevet en guide til, hvordan du tilføjer strukturerede data.