Vent venligst

Vi har modtaget din forespørgsel
Tak for din forespørgsel

. Vi sætter pris på muligheden for at drøfte dit projekt. Du hører fra os inden for 1-2 hverdage
På gensyn

Step 1 / 3

orange landscape
close icon

Fejl: Kontaktformular ikke fundet.

september 7, 2024

Hvad er et sitemap?

Tilbage til vidensunivers

Et sitemap er en fil, der hjælper søgemaskiner (Google) med at crawle dit websted mere effektivt. Denne fil indeholder en liste over alt dit websteds indhold – dine sider, videoer, billeder og andre filer, du måtte have tilgængelige for dine brugere, og du ønsker, at søgemaskinerne skal have adgang til (så kun indhold, der kan indekseres).

Hvad er formålet med et sitemap?

Ved at have et opdateret sitemap, gør du det meget nemt for søgemaskinen at finde nye sider og give dem yderligere information om bestemt indhold. For videoer kan du f.eks. inkludere en kategori, videovarighed, og om det er passende for børn. Billeder og nyhedsartikler kan også have tilføjet nogle yderligere oplysninger.

Et andet fordelagtigt aspekt ved et sitemap er, at du hjælper søgemaskine bots med at forstå din hjemmeside struktur. Nogle store websteder har flere sitemaps til forskelligt indhold. Så ved at inkludere forskellige sitemaps og kategorisere indhold, hjælper vi Google med at forstå, hvilke websider og indhold vi mener, er de vigtigste.

Morningtrains xml sitemaps er eksempel på forskellige sitemaps en stor hjemmeside kunne bruge

 

For et par år siden kunne du indstille prioriteten af en URL relativ til andre URL’er og hyppigheden af opdatering for alle dine websider, men i dag ignorerer Google disse egenskaber.

Hvad er forskellen mellem HTML sitemap og XML sitemap?

Det er vigtigt at vide, at der er to udtryk, der bruges, når man taler om sitemaps, og de bruges hver især til et andet formål.

Et HTML-sitemap er en side på en hjemmeside, der viser alle hjemmesidens sider på ét sted. Dens formål er navigation, og det hjælper brugeren med at finde rundt på hjemmesiden. Et XML-sitemap er en fil, der er beregnet til søgemaskiner.

Vi vil fokusere på XML-sitemap i denne artikel.

Har du brug for et sitemap på din hjemmeside?

Det afhænger af din hjemmeside.

Hvis du har en hjemmeside, der:

  • Er stor, med mange sider og store mængder af forskelligt indhold
  • Ikke er internt linket korrekt og har få eller ingen eksterne links (backlinks)
  • Er et nyt websted med en masse frisk indhold

Så er et sitemap et must.

Hvis du har en hjemmeside, der:

  • Er lille, med kun et par sider, der er pænt linket sammen
  • Har ingen isolerede forældreløse sider,
  • Har meget få videoer eller nyhedssider

Så kan du overleve uden et sitemap. Men jeg råder dig alligevel til at følge bedste praksis og oprette et sitemap – hvorfor? Fortsæt med at læse.👇🏼

Hvorfor er et sitemap vigtigt? Og har det en effekt på din SEO?

Her er en kortfattet liste over, hvordan et sitemap gavner dit websted og dets SEO:

  • Det fremskynder indholdsopdagelsen
  • Det hjælper søgemaskiner med at forstå hjemmesidens struktur
  • Det omgår crawl-budgetproblemerne for store websteder
  • Det er en meget hurtigere og mere sikker måde at holde søgemaskinerne opdateret på nyt/ændret indhold

Hvordan laver man et sitemap?

Du kan lave en liste over alle dine URL’er og derefter bruge en teksteditor til at oprette dit sitemap fra bunden. Men lad os være ærlige, der er en meget nemmere måde at gøre dette på, og det er enten ved at bruge onlineværktøjer eller et plugin.

Hos Morningtrain bruger vi den gratis version af Yoast plugin. Det opretter sitemap automatisk og holder det altid opdateret. Alt du skal gøre er at downloade og aktivere pluginnet (hvis du ikke allerede har det), sørg for at sitemap-indstillingen er slået til i Yoasts generelle indstillinger, og du er klar og behøver aldrig at tænke på dit sitemap igen.

Screenshot af indstillinger til Yoast sitemap

 

For dem, der ikke har WP eller en mulighed for at bruge et andet plugin til deres hjemmeside, er der altid online værktøjer, du kan bruge som denne gratis online sitemap-generator fra XML-Sitemaps.com. Når dit sitemap er genereret, skal du indsende det manuelt til Google på din Google-søgekonsol konto.

her vises hvordan man indsender et sitemap i Google search console

Hvis du vælger at gøre det på denne måde, skal du dog selv sørge for, at det holdes opdateret ved at oprette et nyt sitemap og genindsende det til Google, efter du har foretaget en ændring på dit hjemmeside.

Hello there
We can see that you are from Denmark. Would you like to switch to Danish?