SEO

4. september 2018

Hvad er backlinks?

Indhold

Kort og godt Indgående vs. udgående Sådan virker links Derfor er links vigtige Indflydelse på SEO Eksempel De bedste backlinks Links i fremtiden

Backlinks er hyperlinks, som kommer fra andre eksterne websider, men som er rettet mod dine websider. Der er altså tale om hjemmesider, som har hyperlinks, der peger på dit website.

Det kan være svært at forstå, hvordan backlinks virker i en verden fyldt med SEO-eksperter, -guruer og andre fantastiske væsener, som hver har deres mening om emnet.

Hos Morningbound hører vi ofte spørgsmål som:

  • ”Hvad er backlinks?”
  • ”Hvordan virker backlinks?”
  • ”Hvordan påvirker backlinks min hjemmeside (og virksomhed?)”
  • ”Hvorfor er backlinks vigtige?”

I denne artikel får du svar på ofte stillede spørgsmål fri for fancy ord og uforståelig marketingjargon.

Hvad er forskellen på indgående og udgående links?

Eftersom backlinks er links, som kommer fra andre websider, kaldes de ofte indgående links (inbound links) eller indkomne links (incoming links). Derimod hedder links, som du skaber, og retter mod andre sider udgående links (outgoing/outbound links). Indgående links rettet mod din hjemmeside er udgående links fra andre hjemmesider og omvendt.

Men der er mere til, hvordan backlinks virker.

Hvordan virker backlinks?

Backlinks kaldes også hyperlinks. Et hyperlink kan fx se sådan her ud:

Hvad er linkbuilding?

Og den ser sådan ud i kode:

<a href=”https://morningbound.dk/hvad-er-linkbuilding/”>Hvad er linkbuilding?</a>

Når du møder hyperlinks på hjemmesider,  ser du oftest ankertest og ankerbillede. Disse ankerelementer repræsenterer den tekst eller det billede, som du klikker på, og som sender dig til en anden hjemmeside.

Frygt ej, hvis det virker for kompliceret, for du kommer nok aldrig til at gå så meget i dybden med det. De største content management systemer (platforme, som du kan bruge til at håndtere indhold fx blogplatformen WordPress) giver dig nemlig mulighed for at oprette hyperlinks hurtigt og nemt. Sjovt nok er ikonet for oprettelse af hyperlink illustreret som to kædeled, der hænger sammen.

Hvorfor er backlinks vigtige?

For at forstå hvorfor backlinks er vigtige, skal vi kigge på søgemaskinernes nylige historie. Hvorfor går søgemaskiner så meget op i disse links? Selv om Google er meget klogere i dag, og mere end 200 faktorer afgør, hvordan din hjemmeside rangerer, har det ikke altid været sådan.

I begyndelsen plejede søgemaskiner at rangere hjemmesider udelukkende på baggrund af frekvensen af søgeord i indholdet. Maskinernes algoritmer var ikke så kloge, som de er i dag, og formålet og meningen med indholdet kunne ikke aflæses særligt godt. Hjemmesidejerne indså dette, og mange praktiserede derfor ”søgeords-stuffing”.

Denne dysfunktionelle praksis gavnede hverken søgemaskiner, content creators eller slutbrugere. Det havde ingen betydning, hvorvidt indholdet var godt, hvorvidt hjemmesiden var kendt, eller hvad hjemmesiden handlede om. Hvis en bestemt frase eller et bestemt ord matchede med de indtastede søgeord, ville resultatet blive vist.

Udover at det var ren og skær manipulation af systemet, dukkede mange irrelevante søgninger også op. En privatperson, som beskrev personlige hændelser, kunne bruge søgeord, som var lige så relevante for en anden persons virksomhed. Og det er årsagen til, hvorfor backlinks blev en vigtig faktor.

Hvordan virker backlinks nu?

Backlinks har hængt ved siden da, og de haft stor indflydelse på rankings. Men de har også ændret sig undervejs.

For at forstå hvorfor søgemaskiner har så stor fokus på backlinks, og hvorfor det bør fylde meget i din SEO-indsats, så prøv at tænk på et universitetsbibliotek. Her er der mange videnskabelige bøger. Men hvis der findes 50 bøger om samme emne, hvordan bestemmer man så hvilken, der er mest relevant?

Her er en ledetråd: citater. Den bog, som oftest citeres som kilde i andre bøger, er den, som opnår størst autoritet.

Dette koncept for måling blev indført af Googles grundlæggere – Larry Page og Sergey Brin – i en videnskabelig artikel, som hedder ”The PageRank Citation Ranking: Bringing Order to The Web”.

Hvilken indflydelse har backlinks på SEO?

Backlinks fra velrenommerede kilder indikerer, at din hjemmeside indeholder værdifuld information. Jo flere relevante backlinks du har, desto mere værdifuld virker du i Googles øjne.

Morgan tænker over hvordan Google vælger hvilket website der rangerer højest

Men der er flere grunde til, hvorfor backlinks er vigtige for søgemaskiner.

Din autoritet afhænger af andre webmastere. Det betyder, at vi har et system, som sikrer, at SEO-fuskere (kendes også som black hat SEO) ikke rangerer højt på søgemaskinens resultatside.

Der er altså to ting, som man skal huske, når man laver linkbuilding:

  • Kommer det fra et sted med relevant indhold?
  • Kommer det fra et velrenommeret sted?

Et enormt godt værktøj til at vurdere potentielle links er Ahrefs.

Et eksempel på linkbuilding

Backlinks kan sammenlignes med peer-review for hjemmesider. Hvis en bog citeres mange gange – og citationerne kommer fra autoritative kilder – betyder det, at en tredjepart vil finde bogen værdifuld. Hvis dette hjælper læseren med at løse sit problem hurtigt, nemt og tilfredsstillende, kan vi fastsætte nogle præmisser for, hvordan og hvorfor det sker.

For at forstå hvorfor backlinks er vigtige kan du overveje følgende:

  • Den citerede bog indeholder værdifuld information
  • Den citerede bog kommer fra en troværdig kilde
  • Du hjælper dine læsere ved at citere gode kilder
  • Du kan påvirke tillid ved at bruge gode referencer

Men når ting foregår på internettet, bliver det straks mere kompliceret. Tilhængere af black hat SEO fandt nemlig ud af, at de kunne snyde søgemaskinerne. En af den regnede ud, at hvis antallet af backlinks havde størst betydning, kunne man anvende software, som automatisk genererede et hav af dem, uanset relevans.

Mange tog derfor backlink generators i brug, og det betød, at SERP’en (search engine result page) blev manipuleret. En almindelig praksis var at skrive spamkommentarer for at få mange backlinks.

Men Google indså, at der var noget galt. Google indførte derfor NoFollow-tagget og genvandt kontrollen over rankingerne, og ved at fjerne en masse spam hjalp Google både bloggere og virksomheder. Indførelsen af det nye tag kombineret med Google Penguin-opdateringen, som målrettet går efter lavkvalitetslinks, ændrede måden, hvorpå vi forstod links.

Hvilke backlinks er bedst?

Det er vigtigt at vide, hvordan backlinks virker, og hvordan man håndterer dem, fordi de er afgørende for, hvordan søgemaskiner behandler din hjemmeside. Der findes to typer links – DoFollow og NoFollow.

Illustration af dofollow og nofollow links

Dofollow backlinks

DoFollow backlink-tagget (også kendt som ”Follow”) er det originale tag, som sender værdi (linkjuice) mellem hjemmesider. Forestil dig, at du skriver en artikel for en kunde, og pludselig falder du over en fed kilde. Det kunne være supplerende materiale, en anmeldelse af dit produkt, et casestudie eller noget helt fjerde.

Google vil naturligvis vide mere om intentionerne bag din linking til andre kilder, for det er i deres interesse både at tilfredsstille dig og din forretning men også din forbruger. Hvem vil ellers bruge platformen – er I med?

Her fortæller DoFollow-tagget søgemaskinerne, at du peger hen mod den hjemmeside, OG at du også anbefaler den.

Eksempel på DoFollow backlink

<a href=”http://www.morningscore.io”>This is a DoFollow Link </a>

Et DoFollow-link er det samme som et standardlink. Det har ingen andre attributter. Du behøver derfor ikke røre en finger for at oprette et DoFollow-link.

NoFollow backlinks

Piben får dog en anden lyd, når det gælder NoFollow-tagget. Forestil dig, at du skriver en nyhedsartikel for en stor medieportal. Her er du ofte nødt til at linke til mindre sider, som du ikke nødvendigvis stoler på eller anbefaler.

I sådanne tilfælde er NoFollow-tagget genialt, fordi det fortæller Google, at du peger hen mod en hjemmeside, men at du IKKE anbefaler eller stoler på den.

Eksempel på NoFollow backlink

<a href=”http://www.morningscore.io” rel=”nofollow”>This is a NoFollow Link </a>

Forskellen ligger I attributten rel=”nofollow”. Den fortæller stort set søgemaskinerne, at de ikke skal tælle dette link med i forhold til ranking, så de ikke sender værdi (link juice).

Hvordan vil backlinks virke i fremtiden?

Det digitale marketinglandskab er konstant under forandring. Med den hastige fødsel af nye algoritmer ved vi aldrig, hvad vi står op til. Hjemmeside- og/eller virksomhedsejere kan have gavn af at følge med i disse forandringer, da de kan give en fordel over konkurrenterne.

Mens trenden fortsætter, vil backlinks holde fast i deres værdi i noget tid endnu – og muligvis for evigt. Det betyder ikke, at der aldrig vil blive ændret i rankingalgoritmen for backlinks, men ud fra et logisk synspunkt, er det et sofistikeret system, som prøver at vise de bedste resultater.

Her kan du læse hvordan man laver linkbuilding, der skaber resultater.

Hvis ovenstående artikel har givet dig lyst til at give dig i kast med linkbuilding, har du her vores liste over links.

Artiklen er lavet i samarbejde med Niipit

Relaterede indlæg

SEO-rejsen – 18 tips til din søgemaskineoptimering

Lær alt om dine kunder: Splittesting og heatmaps

Relaterede indlæg

SEO-rejsen – 18 tips til din søgemaskineoptimering

Lær alt om dine kunder: Splittesting og heatmaps

Relaterede nyheder

KONTAKT OS

Første skridt i din forretningsudvikling

Tøv ikke - vi er altid klar på en snak!

Vi sidder bare og venter på dit kald: +45 70 60 47 34

(Ønsker du at søge et job, så skal du henvende dig via vores karriereside for at komme i betragtning)

Dampfærgevej 27-29 st.
2100 København Ø
Rugårdsvej 55A 1. TV
5000 Odense C
Find kontaktperson
Skriv til os
Book et møde
Tilmeld nyhedsbrev
Job og Karriere
Skriv til os

Første skridt i din forretningsudvikling






    Du er en stjerne!

    Tak for din besked

    Vi vender tilbage hurtigst muligt.
    Rigtig god dag ☀️

    Book møde

    Snak med os når det passer dig bedst!

    Hvonår?

    Vælg dato

    Ledige tider

    Book møde

    Tak! - Vi skal bare lige vide lidt mere om dig






      Du er en stjerne!

      Tak for din besked

      Vi vender tilbage hurtigst muligt.
      Rigtig god dag ☀️

      Tilmeld nyhedsbrev

      Få de seneste nyheder og trends




        Du er en stjerne!

        Tak for din tilmelding

        Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev.
        Rigtig god dag ☀️